SFB837-Workshop: Jetzt anmelden!

Dienstag, 18. September 2018

Zum Thema "Hybrid linings segments for modern tunnel constructions - Intelligent use of steel fiber reinforcement" findet am 18. September 2018 ein englischsprachiger Workshop im Veranstaltungszentrum der RUB statt. Die Teilnahme ist kostenlos.

Insgesamt acht Vorträge befassen sich mit dem Thema hybrider Verbindungen im Tunnelbau, ein Schwerpunkt liegt auf dem Einsatz von Faserbeton.

"The application of steel fiber reinforced concrete for precast tunnel lining segments is increasingly gaining importance for several years. This workshop mainly aims to present and discuss recent advances and developments both within and outside the SFB 837. Furthermore its objective is to give an overview on practical experiences regarding the use of steel fiber reinforced concrete for segmental linings. In particular aspects of material, production, robustness, durability and sustainability are in the focus of the workshop."

Das ganztägige Programm geht von 9.30 Uhr bis 18.00 Uhr und findet statt im

Veranstaltungszentrum der RUB, Room 1
Universitätsstraße 150,
44801 Bochum.

Die Vorträge und Vortragenden im Einzelnen:

9:30 Fiber reinforced concrete: Applications and recent trends in tunneling
(Martin Eberli, Bekaert Maccaferri Underground Solutions BVBA)

10:00 Practical design of segmental lining with steel fiber reinforcement
(Benno Ring, Ring – Consultancy in Tunneling)

11:00 Steel fiber reinforced concrete for tunnel segments – durability aspects, design considerations and case studies
(Carola Edvardsen, COWI)

11:30 Twenty years of research on FRC segmental lining
(Prof. Giovanni A. Plizzari, University of Brescia)

13:30 Tests on precast tunnel segments in concrete with newly high tensile strength steel fibers
(Benoit de Rivaz, Bekaert Maccaferri Underground Solutions BVBA)

14:00 Production methods and experimental investigations on hybrid lining segments
(Sven Plückelmann, Ruhr University Bochum)

15:00 Robust design of hybrid SFRC lining segments
(Vojtech Ernst, Gall Ruhr University Bochum)

15:30 Optimization based reinforcement layout for concrete elements under partial-area loading
(Mario Smarslik, Ruhr University Bochum)

Die Teilnahme ist kostenfrei.
Hier geht es zur Onlineregistrierung und zu weiterführenden Informationen.

Kontakt:
M.Sc. Sven Plückelmann